Stichting Matapi
De Marron ( binnenlandbewoners ) van Suriname zijn altijd een achtergestelde groep gebleven. Voor het eerst sinds mei 2005 hebben de Marrons mede politieke regeermacht in Suriname. Naar aanleiding hiervan is de behoefte ontstaan om de Marron gemeenschap in eerste instantie in het Rijnmondgebied te infomeren.
Bij de Stichting Lokale Omroep Rotterdam ( SLOR ) bestond de mogelijkheid om televisie zendtijd te krijgen, voor doelgroepen die niet of nauwelijks aan bod kwamen. De Marron is zo een doelgroep. De voorwaarde van de SLOR is dat zij alleen aan stichtingen zendtijd toekennen. Zo is stichting Matapi ontstaan, en is Rimbu TV een onderdeel van stichting Matapi.
Rimbu TV
Rimbu Televisie is een onderdeel van de Stichting Matapi.
Met Rimbu Televisie wil de stichting Matapi mede het geluid van het Surinaamse binnenland laten horen.
De Marrons (de Surinaamse binnenlandbewoners) zijn altijd een achtergestelde groep geweest. Voor het eerst sinds mei 2005 kregen zij mede politieke regeermacht. Dit feit is primair aanleiding geweest om door middel van televisie-uitzendingen de Marrongemeenschap in het Rijnmondgebied te informeren.
Dit was om te beginnen, intussen is deze (beperkte) doelstelling uitgebreid: Rimbu Televisie wil met de televisie-uitzendingen de inwoners van het Rijnmondgebied inspireren en informeren. Hopelijk komen naar aanleiding van de uitzendingen de diverse medeburgers (met verschillende nationaliteiten) met elkaar in contact.
Het contact moet deze medeburgers enthousiast maken voor wat een leefbare samenleving moet zijn. Met Rimbu Televisie trachten wij eveneens de tweede en derde generatie van de nieuwe Rijnmonders bewust te maken van de rijke multiculturele samenleving, om hen uiteindelijk te ondersteunen bij alles wat met maatschappelijke participatie te maken heeft.
Rimbu Televisie heeft de intentie kwalitatief hoogstaande televisieproducten te maken, denk aan de hierboven genoemde doelstellingen.
In dit verband kan onder andere worden gewezen op het maken van documentaires, (sfeer-)reportages en studiogesprekken.
De producten worden via het lokale (Slor-)kanaal uitgezonden.
Sinds september 2008 heeft Rimbu Televisie groen licht gekregen van de deelgemeente IJsselmonde om televisieprogramma’s te maken die betrekking hebben op deze deelgemeente.
Dit sluit aan bij onze ambitie om hoogwaardige programma’s te maken.
Tot nu toe gaat het naar tevredenheid.